New Morphogenesis

Posted by Admin on Sunday, 03 December 2017 |
Visited : 389 , News

Perhaps the largest challenge with a design of this size is how to navigate the large volume of people which would inhabit it. Morphogenesis approached this by designating the ground plane for vehicular movement and podium levels exclusively pedestrian circulation. On this podium level, transportation routes are optimized to create no walking time greater than 4 minutes from an entrance to office module—a design strategy similar to that of airport terminals. 

 

Courtesy of Morphogenesis

Courtesy of Morphogenesis

 

The Surat Diamond Office wanted to foster an environment of social interaction and recreation. A central spine connecting all offices is designed to act as an interactive hub comprising of break-out spaces, green atriums, and visual experiences. Additionally, courts exist on the eastern side house food courts and other recreational areas to function as incubators for new businesses and create a sense “bazaarculture” within the office complex.

 

Courtesy of Morphogenesis

Courtesy of Morphogenesis

 

Landscape, security and traffic management come together to foster a seamless movement of users. The transition between these pedestrian levels and the office environments is made harmoniously through the use of microclimate. Exploring the potential of adaptive comfort and creating a controlled microclimate helped realize the possibility of using natural ventilation and (protected) open spaces for interactive functions of the program. Over 40% of the building spaces are naturally ventilated, and a dense vegetation fills both the outside and inside of the building. These decisions not only blur the line between interior and exterior but also creating psychological advantages and improving indoor air quality.